Sunday, November 23, 2008

Mini Europe - Copenhagen, Denmark

NYHAVN (New Harbour)
At the NYHAVN (New Harbour), there are many coloured houses which give the area a bright touch. In fact, the character of the area was largely determined by Dutch people. NYHAVN was an important commercial port in the 17th and 18th century.


THE EXCHANGE
The EXCHANGE is a beautiful 17th century Renaissance building constructed to give new impetus to Danish Economic Life. King Christian IV, who commissioned the building, could literally keep an eye on the progress of the construction work from his palace. Notice also the pretty little brass turret, the spire of which is made up of four interlaced dragon tails and three royal crowns.

Mini Europe - Olavinlinna Castle, Finland



This magnificient Castle of Olavinlinna was built in 1475. Its importance lies in its strategic position on the canal linking many lakes. It used to form part of the frontier defences against Russia. With its summer opera season, the castle has become an increasingly popular meeting place for East and West.

Brussels Day 6 - Part 2 (Nak balik dah....)

Brussels Airport

Naik KLM Cityhopper (2 kipas jer..). This time kena duduk kat sayap, ngeri juga tengok tayar flight. Inilah kapal terbang paling kecil yang pernah saya naik. Nak letak hand lugage pun tak muat, kena masuk kargo.
Dah sampai Amsterdam... (sempat shopping sakan)

Kami bertolak dari Brussels ke Amsterdam pukul 3.45 petang. Jika ketika sampai dahulu, perjalanan menaiki teksi dari airport ke hotel (15 minit) dikenakan bayaran Euro 36, kali ini agak mahal, Euro 48.50 (senang-senang je mat saleh tu round up kan jadi Euro 50). Orang Belgium ni yang tak bestnye tak berapa friendly dan asyik nak cekik darah pelancong je. Kalau beli barang, susah nak dapat diskaun tak seperti warga German yang ramah tamah (walaupun kurang fasih berbahasa Inggeris) dan mereka juga amat pemurah dalam hal ehwal memberi diskaun (ada defect sikit pun dapat diskaun, lepas tu dapat tax rebate lagi..). Penerbangan seterusnya dari Amsterdam ke KLIA adalah pukul 8.45 malam (tapi pukul 9.30 baru berlepas).

Seterusnya, destinasi kontigen UiTM dalam pertandingan inovasi sebagai penutup tahun ini adalah ke Korea Selatan. Fakulti perakaunan akan diwakili oleh 2 orang iaitu Dr. Rozainun & Dr. Norazam. Semoga mereka juga turut berjaya, Insya-Allah.

Saturday, November 22, 2008

Brussels Day 6 - Part 1 (Grand Place Re-visit)

Hari ke 6, di awal pagi kami sibuk mengemas beg. Flight ke Amsterdam pukul 3.45 petang menaiki KLM Cityhopper. Pukul 9 pagi, kami keluar menuju stesen Metro Heysel untuk shopping terakhir di Grand Place. Terjumpa Dr. Shanker yang turut serta untuk membeli jam di Grand Place. Shopping terakhir ini sungguh express kerana terpaksa check-out hotel pukul 12 tengah hari.

Dr. Shanker & Dr. Zaidi

Restoran di Grand Place buka awal pagi

Grand Place - Pemandangan dari jalan masuk utama

Senibina yang begitu halus (Kami turut membeli model Grand Place sebagai souvenir)

Stesen Beekkant, persimpangan untuk ke Herrman Debroux dan Stokkel

Friday, November 21, 2008

Brussels Day 5 - Part 3 (Lawatan Pegawai Konsulat Malaysia di Brussels)

Acara terakhir pada hari ke 5 iaitu selepas awards giving ceremony, adalah lawatan pegawai konsulat Malaysia di Brussels. Beliau gembira tatkala melihat penyelidik Malaysia setaraf dengan negara-negara maju dan adakalanya menjadi yang terbaik.


Sunday, November 16, 2008

Brussels Day 5 - Part 2 (Awards Giving Ceremony)






Alhamdulillah, produk saya dan zaidi memenangi pingat Emas (TECHPROVED Model) dan Pingat Perak (CAMS) di Eureka Brussels Innova, Belgium. Pertama kali dalam sejarah, produk sains sosial mendapat pingat emas. Keseluruhan, UiTM memenangi 3 pingat Emas, 4 pingat Perak dan 1 pingat Gangsa. Congratulations to all!!

Saturday, November 15, 2008

Brussels Day 5 - Part 1

Hari ke 5, demam semakin pulih. Hanya selsema dan sakit tekak sahaja. Seawal pukul 8.30 pagi, saya dan zaidi mula menapak menuju Brussels Innova Expo Hall untuk pameran hari terakhir. Hari ini akan diumumkan keputusan pertandingan secara keseluruhan.

Kembali berjuang mengharungi kedinginan pagi setelah menelan berbelas biji panadol sejak dua hari yang lepas.

Sempat bergambar dalam kesejukan (kali ni pakai wool shirt mesti tak sejuk)

Dah sampai kat expo hall

Zaidi ceria sebab kenyang makan maggi mee di awal pagi

Brussels Day 4


Hari keempat, saya hanya tidur di bilik hotel dek kerana demam panas. Zaidi dan kengkawan yang lain pergi ke Expo Hall seperti biasa. Walaupun awards day belum tiba, Datin Toh telah memenangi Country award Gold Medal Romania. Congrats to Datin Prof. Dr. Toh Poh See.

Brussels Day 3 (Judging Day)

Hari ketiga, seawal pukul 9 pagi kami ke Expo hall. Menyiapkan apa yang patut sementara menanti judges yang akan datang bermula pukul 10 pagi. Alhamdulillah, judges saya datang awal pagi seramai empat orang. Yang pertama datang (2 orang) memang tak tahu berbahasa Inggeris. Thanks to Datin kerana telah berjaya menjadi jurubahasa yang baik. Ramai yang memuji datin kerana beliau amat Fasih berbahasa Perancis. Judges yang ke dua pula, tak mahu kami gunakan jurubahasa kerana beliau cuba untuk berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris.

Datin Prof. Toh and her invention HERBAL COOKIES (amat sesuai untuk penghidap diabetic)

Judge yang paling awal sampai

Dr. Shanker with his invention ANAGAS

My products; TECHPROVED Model & Computerized Asset Management System (CAMS)

Badrul & Ir. Loo

Rahimi & Syed

Lawatan menteri SME Belgium

Explaining my product to the judges (Datin Toh sebagai jurubahasa coz judges ni cuma tahu perkataan Thank You sahaja)

Para penyelidik Poland

Sekitar booth Iran dan United Kingdom

Showing them the case of Mutiara Digital

Seorang Doktor Rusia yang berminat dengan produk CAMS kerana menghadapi masalah pengurusan mesin-mesin perubatan beliau

My judges (yang cuba bersungguh-sungguh nak cakap bahasa Inggeris)

Judge yang pakai hearing aid

Pakar-pakar alam sekitar

Brussels Day 2 (Part 3 - Booth Setup)

Pukul 2.00 petang kami menuju ke Expo Hall untuk Booth Setup. Tiba di sana, kerja-kerja pemasangan booth masih in progress. Pada mulanya terdapat sedikit kekeliruan berkenaan jumlah booth UiTM. Sepatutnya ada 4 booth utk 8 produk tetapi hanya ada 2 booth sahaja. Dr. Ratna (from UPM) selaku ketua kontinjen Malaysia sibuk melihat semula plan.... oppsss organizer tersilap... don't worry.... semuanya ok.

Pengagihan booth oleh Dr. Ratna

Datin and her partner, Dr. Shanker

Mr. Badrul and Ir. Loo

Mr. Rahimi & Mr. Syed

My Booth (share dgn Zaidi)

Lepas setup booth, naik subway pergi makan kebab kat Grand Place

Thursday, November 13, 2008

Brussels - Day 2 (Part 2 - Mini Europe)

Dalam kedinginan tengah hari (yang mungkin hampir mencecah takat beku), kami meredah Mini Europe @ Brupark. Teruja melihat model-model bangunan seluruh dunia, maka hampir 400 keping gambar diambil (walaupun bateri kamera macam tak nak bekerja sebab terlalu sejuk).

Mula-mula jumpa model kecil molek ni.....

Lepas tu jumpa pulak pokok bunga yang pelik...

Nampak macam sesuai je baju besi tu .....

Dah lupa pulak bangunan apa ni.......

We are now in Finland

Grand Place Brussels

Zaidi dah sampai ke Paris....

Intan pula sampai ke London

Dah lama teringin nak pakai baju ni..

Bangunan yang ke berapa ratus dah ni??

Zaidi mencuba macam mana rasanya gempa bumi akibat letusan gunung berapi

Rocket Launching... siap keluar asap lagi...

...dan banyak lagi yang tak ter-upload gambarnya