Sunday, November 25, 2007

Handbook for Writers



Kehidupan di Segamat emm... agak boring jugak. Rutin harian pergi kerja, makan, tolong kawan-kawan yang tengah busy mengedit PHD proposal untuk attend interview dan juga yang nak pergi belajar. Last week dua kali e-mail supervisor regarding viva date, senyap je tak berbalas. Rasa macam dah nak mengamuk, berbulan sudah kita menanti, bermacam cara dah kita ambil hati dia, at last on tuesday dia reply "Please give me some time to check your slides". Entahlah, berapa bulan agaknya dia nak ambil masa untuk check slides tu. Thesis pun dah submit kat dia sejak bulan enam lagi, pun tak habis-habis lagi dia check. Inilah masalah bila belajar kat Malaysia... Itu belum kira nak tunggu external report. Punyalah banyak professor kat Malaysia, nak hantar gi overseas jugak. Masalahnya, yang kat overseas tu nak marking cepat jer tapi yang kat Malaysia ni nak proses utk hantar kat overseas tu ambil masa dekat setahun. Teringat September 2006, Zaidi completed his viva without any correction. Ingatkan tiga empat bulan settle lah proses external checking. Tunggu punya tunggu, sampai dah hampir setahun, bila kita tanya, still in progress... rupa-rupanya sampai bulan julai lepas pun masih belum submit to external. Nak pilih external pun macam-macam hal, nak US dgn UK jer. At last mengamuk sakan jugak si Zaidi sampai dah hampir-hampir nak jumpa menteri pengajian tinggi. Nasib baiklah Presiden campur tangan. Itupun selepas perkara tersebut di laporkan kepada VC UiTM. Nampak gayanya saya pun nak kena buat macam tu.... silap haribulan boleh panggil Karam Singh Walia...
Dalam keboringan, saya terjumpa sebuah buku yang menarik "Handbook for Writers" by: Troyka and Hesse, (2006) terbitan Prentice Hall. Harganya RM 70.00. Walaupun not directly focused on PhD research, ianya amat bagus untuk menambah baik struktur ayat dan juga memastikan penggunaan bahasa inggeris yang betul dalam penulisan. Selalunya dalam section Literature review, yang paling kita takut adalah plagiarism. Buku ini mengajar cara-cara "how to avoid plagiarism in writing LR". Kepada sesiapa yang berminat, ianya boleh di beli di kedai buku UiTM Johor.

No comments: