Friday, November 30, 2007

My Soulmate...

Teringat pantun zaman dulu-dulu...

Kelapa gading merimbun rendah,
Berbuah lebat condong ke titi,
Mata menjeling senyum bermadah,
Terluah hasrat senandung hati.

Jika dikirai bertih dan padi,
Jongket sekali papan diraut,
Jika sesuai kasih dan budi,
Langit dan bumi akan bertaut.

Thursday, November 29, 2007

Phd Series - What is PhD?? - (cont.)

As mentioned earlier:

"The PhD degree...implies that an individual has demonstrated an ability to pursue a research problem to a meaningful conclusion and has made a significant contribution to the advancement of basic or applied knowledge"

Committee on education of the International Union of Biochemistry and Molecular Biology, (1999)

Therefore, the most important part that would differentiate between research and PhD research is the "significant contribution to the advancement of basic or applied knowledge".

What is knowledge?:
As defined by Chacko, (1999), knowledge refers to the "aggregate of encounters with physical and/or mental experiences, assembled and/or abstracted for prospective application and adaptation"

Significant contribution to original knowledge expected from PhD can be:
1) Law
A universally valid statement of conditions, consequences and/or relationships (e.g., Law of Gravity)

2) Theory
A system of thought guided by empirical data and built up logically from a small number of fundamental asumptions (axioms), receiving peer acceptance based on replication of results-conceptually, computationally, and/or conformally (experimentally/empirically)

3) Interactive Model(s)
The conceptual, computational, experimental, and/or empirical replication in such a way that a change of results and a change of resources, values developed are sufficient for decision making purpose.

Basic Knowledge vs. Applied Knowledge
Basic knowledge:
"A working house of thought (e.g., theorem, theory, law, interactive model) which explains phenomena so succintly and persuasively that it contributes materially to the understanding of underlying interrelationships".

Applied knowledge:
"The demonstration, in part or full, of Basic Knowledge, eventually converting it into new/improved process(es) to generate products and services".

Chacko, (2003)

Wednesday, November 28, 2007

Chinatown, Downtown Los Angeles

Chinatown Downtown LA

No need to worry... the heroes are ready to save you..

Foot & Handprints of Famous Actor

As early as 1852, a Chinese settlement was recorded near the site of today's Union Station. The community resettled some 86 years later a few streets over, and in 1938, with the dedication of Central Plaza, became the first modern American Chinatown, owned and planned from the ground up by Chinese. Fifty years ago on the sunny Saturday of June 25, 1938, California's Governor Merriam and a host of dignitaries dedicated Los Angeles Chinatown's Central Plaza in a gala Grand Opening ceremony. One of the Nation's first malls and certainly the first modern American Chinatown, owned and planned from the ground up by Chinese, Central Plaza would provide a magnificent hub and lexus for growth into the famous colorful, vibrant Chinese American community we all know today.

Tuesday, November 27, 2007

Congratulations UiTM!!

Isnin pagi, seawal pukul 7.15 saya mendapat sms drp. Prof. Azni, UiTM menang 4 gold, 4 silver, 4 bronze serta 2 country awards di Invention & Innovation competition Brussels, Belgium. Sekali lagi UiTM menempa kejayaan cemerlang di persada antarabangsa. Sms kedua yang saya terima mengatakan Prof. Normah & Dr. Suzana mendapat silver manakala Dr. Rashidah mendapat Bronze medal... TAHNIAH!!! untuk semua... Inilah kali pertama UiTM menghantar pasukan sains sosial di Brussels. Sms yang saya terima daripada Prof. Normah menggambarkan betapa gembiranya mereka di sana. Semoga tahun 2008, UiTM akan lebih cemerlang ...... insya-Allah....

Sunday, November 25, 2007

Handbook for Writers



Kehidupan di Segamat emm... agak boring jugak. Rutin harian pergi kerja, makan, tolong kawan-kawan yang tengah busy mengedit PHD proposal untuk attend interview dan juga yang nak pergi belajar. Last week dua kali e-mail supervisor regarding viva date, senyap je tak berbalas. Rasa macam dah nak mengamuk, berbulan sudah kita menanti, bermacam cara dah kita ambil hati dia, at last on tuesday dia reply "Please give me some time to check your slides". Entahlah, berapa bulan agaknya dia nak ambil masa untuk check slides tu. Thesis pun dah submit kat dia sejak bulan enam lagi, pun tak habis-habis lagi dia check. Inilah masalah bila belajar kat Malaysia... Itu belum kira nak tunggu external report. Punyalah banyak professor kat Malaysia, nak hantar gi overseas jugak. Masalahnya, yang kat overseas tu nak marking cepat jer tapi yang kat Malaysia ni nak proses utk hantar kat overseas tu ambil masa dekat setahun. Teringat September 2006, Zaidi completed his viva without any correction. Ingatkan tiga empat bulan settle lah proses external checking. Tunggu punya tunggu, sampai dah hampir setahun, bila kita tanya, still in progress... rupa-rupanya sampai bulan julai lepas pun masih belum submit to external. Nak pilih external pun macam-macam hal, nak US dgn UK jer. At last mengamuk sakan jugak si Zaidi sampai dah hampir-hampir nak jumpa menteri pengajian tinggi. Nasib baiklah Presiden campur tangan. Itupun selepas perkara tersebut di laporkan kepada VC UiTM. Nampak gayanya saya pun nak kena buat macam tu.... silap haribulan boleh panggil Karam Singh Walia...
Dalam keboringan, saya terjumpa sebuah buku yang menarik "Handbook for Writers" by: Troyka and Hesse, (2006) terbitan Prentice Hall. Harganya RM 70.00. Walaupun not directly focused on PhD research, ianya amat bagus untuk menambah baik struktur ayat dan juga memastikan penggunaan bahasa inggeris yang betul dalam penulisan. Selalunya dalam section Literature review, yang paling kita takut adalah plagiarism. Buku ini mengajar cara-cara "how to avoid plagiarism in writing LR". Kepada sesiapa yang berminat, ianya boleh di beli di kedai buku UiTM Johor.

3 Gold & 1 Silver Medals, IID UiTM 2007

Gold Medals for INTAN Accounting System and E-business Scorecard; and 1 Silver Medal for Multiple Intelligences Educational Courseware

Gold Medal for TECHPROVED Model


IID 2007, 4 produk dipertandingkan. Setiap produk melalui 3 sesi penghakiman, ohh... sungguh meletihkan kerana terpaksa menempuhi keseluruhan 12 sesi penghakiman. Walaubagaimanapun, segala keletihan terubat apabila menaiki pentas untuk mengambil hadiah. Berjaya di IID bermakna akan berpeluang untuk bertanding ke peringkat kebangsaan. Berjaya di peringkat kebangsaan (sekurang-kurangnya silver) bermakna kita telah menempah tiket ke peringkat antarabangsa. IID 2007 juga menyaksikan pertama kali Fakulti Perakaunan menghantar banyak penyertaan (kalau tak silap 14). Saya dan Zaidi berpeluang ke INPEX USA, Dr. Rashidah ke Geneva manakala Prof. Normah dan Dr. Suzana ke Brussels Belgium. Semoga IID 2008 akan memberi kejayaan yang lebih cemerlang.
** 22 November 2007, Prof Normah dan Dr. Suzana sedang bertanding di Brussels, Belgium. Didoakan semoga mereka berjaya di sana.

Zaidi's Garden

Zaidi's Garden


Zaidi minat menanam bunga dan sayur. Tapi minatnya berubah-ubah. Hari ini, pokok bunga ada di tepi pintu, esok lusa ada di tepi tiang. Minggu berikutnya, tak mustahil pokok bunga tersebut berada di hadapan pagar rumah.... Ketika berkebun inilah kadang-kala idea untuk research PhD datang mencurah-curah. Teringat saya ketika mula-mula belajar PhD, pada masa tersebut kami berdua sedang sibuk membuat kajian literature, zaidi banyak mendapat idea ketika membasuh kereta. Adakala, saya ternampak dia bermonolog sendirian sambil tangannya menggosok-gosok kereta. Berpeluang belajar berdua juga banyak meninggalkan kenangan. Saya paling banyak masuk hospital iaitu 9 kali ketika sedang belajar. Bukannya apa.. selalu demamlah... kidney stone lah... dan ketika itu zaidi akan mengangkut komputer dan fail-fail nya ke hospital dan turut sama menyewa katil tambahan untuk menemani saya. Sesuatu yang tak dapat saya lupakan, ketika mengandungkan anak kembar kami, saya mengalami alahan yang amat teruk dan selalu ter miss kelas statistik (selalunya saya pergi ke MMU tapi tidur dalam kereta). Pada saat hampir peperiksaan final, banyak yang perlu di study lantaran nak cover balik apa-apa yang dah tertinggal. Saya pun berjaga malam untuk mengulangkaji. Yang melucukan, zaidi tak boleh lelapkan mata kerana hatinya risau melihatkan saya tengah study hard... lepas tu dia pun bangun sama untuk study.

Sijil, Medal, Buku dan Penerbitan Refereed yang di pamerkan semasa pembentangan di UiTM Kuala Pilah

Alhamdulillah, setelah tiga tahun cuti belajar, telah banyak menampakkan hasil dari segi penyelidikan, penerbitan, perundingan dan pengkomersilan. Bak kata pepatah, yang bulat tak akan datang bergolek, yang pipih tak akan datang melayang.

Saturday, November 24, 2007

Silver Medal at International Technology Exhibition (ITEX) 2006

Main Entrance

Award Giving Ceremony

My Booth

ITEX 2006 was held at KL Convention Centre. The largest Invention Show in Malaysia, ITEX offered international awards such as KIPA Award (korea), Geneva Award (Switzerland), INPEX Award (USA) etc. Similar to Geneva Exhibition, the participants were from Malaysia, Korea, Iran, Russia and many other foreign countries. My product, "Corporate Intranet Implementation and Middle Managers Performance" brought back a silver medal.

Thursday, November 22, 2007

Lapar.....

40 Swiss Franc = RM114.00

Ketika kami ke Geneva Switzerland pada tahun 2006, tidak banyak bekalan makanan yang dibawa. Pada anggapan kami, mungkin banyak yang boleh di beli disana... tambahan pula, kami dimaklumkan, akan ada wakil dari kedutaan Malaysia yang mengambil upah membekalkan makanan. So.. bawa maggi mee & biskut cukuplah... Bila sampai di sana, hari pertama memang tak de orang datang ambil order. Lagipun kami sampai awal 2 hari sebelum exhibition bermula. Saya dan zaidi pun dengan confidentnya pergi ke pasaraya yang terletak berhadapan dengan Etap Hotel. Wah.... banyaknya barang makanan... tapi....... belek punya belek.. semuanya tulis bahasa perancis. Alamak.... cam ner ni.... nak beli roti pun tak confident, sebab tengok expiry date lagi sebulan, kalau kat Malaysia roti Gardenia pun tahan tak sampai seminggu. Berbekalkan sedikit ilmu masakan kek & roti yang saya tahu, kalau tahan sampai sebulan selalunya mesti ada wine. Ish... pening betul.. nak baca ingredients, tak faham, nak tanya pekerja pasaraya, sepatah bahasa Inggeris pun mereka tak tahu. At last, kami bawa sebuku roti kepada seorang pekerja dan tunjukkan kepada dia botol wine yang ada kat pasaraya tersebut. Lepas tu dia pun mengangguk-angguk tanda faham pertanyaan kami dan terus membaca ingredients roti tersebut. Tiba-tiba dia buat isyarat (yang kami faham) bahawa roti tersebut mengandungi wine, dan terus membelek-belek roti lain yang ada di atas rak. Seketika, dia mengajukan kepada kami sebuku roti "English toast" yang diimport dari England beserta isyarat mengatakan roti tersebut tiada wine. Saya pun membelek-belek.. bahasa perancis juga.. cuma expiry datenya cuma 2 minggu. Bila balik bilik, mak oiii.... English toast ni keras rupanya... emmm kena celup dalam air teh lah nampaknya. Hari kedua, kami setup booth di Geneva palexpo, alhamdulillah ada orang datang ambil order.. tapi harganya, 10 swiss franc (tukaran matawang 1 swiss franc = RM 2.85). Huh... 2 orang makan, 20 swiss franc (itu baru makan tengah hari). Kebetulan pula masa tu musim sejuk.... cepatlah lapar... So, waktu malam kami makan maggi jer. Tapi kalau dah 3, 4 hari makan maggi, tak boleh jadi...... Kami pun pergi ke bandar Geneva, cari kedai Arab.... jumpa lah kedai Lubnan.. adalah daging panggang, kebab dll. Cuma, harganya agak mahal. Tapi...lapar punya pasal... mahal pun mahal lah.... janji perut kenyang. Pengalaman di Geneva mengajar kami untuk bersedia membawa makanan dengan banyak bila ke luar negara.


Kitchen di Coatel Hotel, Gangnam, Seoul
Ketika kami ke korea pada disember 2006 dan jun 2007, kami turut membawa periuk nasi (kecil), beras, "Brahims" dan serunding. Di korea, kami menyewa apartment beserta dengan dapur untuk memasak.. (siap masak udang masak merah lagi..). Malah, bahan mentah untuk memasak boleh dibeli di pasaraya berdekatan. Saya tak berani menggunakan periuk yang disediakan oleh pihak hotel, so saya gunakan periuk nasi (bahagian dalam) untuk memasak lauk dahulu, kemudian barulah masak nasi. Ketika kami ke US pada awal june 2007, walaupun tak boleh bawa periuk kerana electricity nya tak sama, kami tetap membawa roti, serunding, tuna dan lain-lain.

Wednesday, November 21, 2007

Pittsburgh, City of Bridges

At station square Pittsburgh


Pittsburgh at night

Mt. Washington with Dato' ..(lupalah namanya) & representatives from Ministry of Higher Learning Malaysia
If you like bridges, then you'll love Pittsburgh! Pittsburgh is famously known as the City of Bridges. Over 1900 bridges exist in Allegheny County alone. Bridges spanning the Monongahela River from Station Square and the South Side to downtown Pittsburgh, include the historic Smithfield Street Bridge (1881), the Panhandle RR Bridge (1903), the Liberty Bridge (1928), and many more.

Sunday, November 18, 2007

Aksi-aksi Hebat Pemain Ski Profesional

Gaya Pemain Ski Profesional


Miss Lau tergolek ke sisi dengan penuh gaya

Oppsss....cam ner nak stop ni...


Kunjungan pertama saya ke Korea adalah pada musim winter. Selepas penat berpameran di Coex Hall selama lima hari, pasukan Uitm meluangkan masa menyegarkan minda di Yang Ji Ski Resort. Macam-macam aksi hebat yang dapat dilihat. Ada yang jatuh terduduk, tertonggeng, terguling, terlentang dan bermacam-macam lagi. Nak buat macam mana... semuanya beginners...

Cameron Highlands




Sepanjang 3 tahun belajar, berbelas kali rasanya kami berkunjung ke Cameron Highlands. Mungkin cuacanya yang sejuk membuatkan kami selesa ke sana untuk merehatkan minda seketika. Lazimnya, Equatorial, Casa De La Rosa, Century Pines Resort dan Merlin (kini Cameron Highlands Resort) menjadi tempat penginapan kami. Percutian 3 hari 2 malam, itulah kebiasaannya. Aktiviti harian selalunya bermula di awal pagi dengan minum teh di Bharat Tea. Kemudian, bersiar-siar di Cactus Valley dan Taman Teknologi MARDI. Di waktu petang, Zaidi rajin ke gym di hotel. Pada malam hari, indoor games adalah aktiviti utama kami. Kalau menginap di Equatorial, kami akan mencuba snooker yang terletak di lobi hotel. Pernah sekali, percutian kami bertembung dengan cuti sekolah Singapura. Ianya sungguh menarik. Permainan snooker kami (saya vs. zaidi) mempunyai penyokong yang begitu ramai iaitu kanak-kanak singapura. Kanak-kanak perempuan suka menyebelahi zaidi manakala kanak-kanak lelaki menjadi penyokong kuat saya. Sesuatu yang saya perhatikan, cuaca Cameron Highlands lazimnya bertambah sejuk pada musim winter. Jika menginap di Equatorial (paling tinggi rasanya), suhu pada waktu malam akan mencecah bawah 10 darjah celcius. Sebelum kembali bertugas sekali lagi kami ke Cameron Highlands untuk menyegarkan minda.

Saturday, November 17, 2007

Famous Places in Los Angeles

HOUSE OF BLUES
The location of concert by Lindsay Lohan in Freaky Friday Movie

RIPLEY' ODDITORIUM
For the famous TV series Ripley's Believe It or Not

RODEO DRIVE
The main location for Pretty Women Movie

THE GIANT BALLERINA CLOWN
You can see this in Speed 1

Semasa berada di Los Angeles, saya sempat mengambil gambar beberapa tempat yang menjadi lokasi penggambaran filem-filem terkenal seperti Pretty Women, Speed, Freaky Friday dan Ripley's Believe It or Not.

My Intelligences Profile

My Scores
I took a test on multiple intelligences at http://web.tickle.com/tests/mintelligence/index.jsp .
No wonder why I am an Accounting graduates....
The Report of the Test:
"Intan, you're smartest when it comes to logical/mathematical intelligence. While others may have dreaded their math and science classes at school, these subjects were probably no sweat for you. In fact you may have even thought they were fun. Your logical/mathematical intelligence makes you the type who can enjoy working with numbers or thinking through difficult questions to arrive at a solution. Whether you realize it or not, this strength has likely been a help to you throughout your life — not just in the classroom. This is true because for work or recreation, people like you can tend to rely on your logical/mathematical intelligence to look at the world. From noticing patterns of behavior in people to being able to appreciate the visual beauty in a repeated design, your special brand of intelligence can make life both interesting and rewarding."


What is logical/mathematical intelligence?
People with a high level of logical/mathematical intelligence are generally great problem solvers who are able to both think critically and analyze data. Individuals who have this intelligence also tend to see the world as a logical place. This is probably true because they're usually so skilled at picking up the patterns all around them. Whether it's a scientist noticing a repeated behavior in one of her subjects or a mathematician using patterns of numbers to solve a theorem, this type of intelligence can be extremely handy in intellectual pursuits.
When it comes to money, people who are logically/mathematically intelligent typically have the benefit of being better able to manage their own finances. They also have a leg up on understanding the factors that affect their investments.As learners, people who are strong in this type of intelligence comprehend things most effectively through trial and error rather than through verbal instruction or visual diagrams. In particular, if given a problem to solve, logical/mathematical people will usually prefer to test out solutions themselves rather than to be told or shown what the right answer is. Moreover, people who use this intelligence can be stronger than most other people are at weighing the merits of different arguments. By looking at facts critically, these individuals are good at forming their own conclusions — an ability that can make them great business leaders and first-rate independent thinkers.
What is personal intelligence?
People with a high level of personal intelligence aren't afraid to ask themselves life's big questions: "Why am I here?" or "What's the meaning of life?" These issues are everyday fare for people using their personal intelligence. By being willing to explore the unknown, personally intelligent people can seem positively fearless to those who'd rather focus on simpler, more concrete issues. It's true: Asking deep questions that may have no definitive answers can be scary at times. However, by delving into these existential places, personally intelligent types can become very in tune with their feelings, values, and ideals. It's a kind of self-knowledge that people with less of this intelligence rarely experience.After all, getting to know who you are and understanding your place in this world should not be things left only to philosophers, psychologists, and religious scholars. Developing a solid sense of yourself can be crucial to nurturing self-esteem and a positive self-image. People who score high on personal intelligence are typically comfortable expressing the full spectrum of their emotions. They are also generally in tune with their conscious and unconscious feelings. Perhaps most importantly, people with a high degree of this intelligence appear not just to recognize their own emotions, but the underlying causes for them, as well. This can make personally intelligent people very self-reliant and able to improve their own lives. People who are personally intelligent seem to realize that it's not so important what the answers to life's big questions are, but that the questions are being asked. By forcing yourself to face who you are, you can begin to accept who you are, as well. Possessing inner peace can make what others think of you matter much less. In activating personal intelligence to its fullest, you can effectively enrich your life. This is true because in many ways, this kind of intelligence represents an integration of your mind and heart.
What is linguistic intelligence?
Generally, people with a high degree of linguistic intelligence have a greater gift for expressing themselves than most other people do. In fact, linguistically intelligent people often become known as real wordsmiths among their friends and colleagues. Whether their skills center on having the gift of gab or the ability to turn an elegant phrase, linguistically intelligent types know how to get a point across with precision and flair. Poets, thespians, writers, and public speakers are among the people who rely heavily on linguistic intelligence.At times, having this type of intelligence can make for very persuasive communication. By choosing the right words at the right time, linguistic intelligence can help people clearly express their ideas, thoughts, and feelings to others. This can be a crucial skill in both professional and personal life. Linguistically talented people are often able to tailor their communication to a variety of audiences. Many also seem to know when subtlety is more appropriate than being overly direct.Think about the people in your life who can tell a great story or who have others in stitches when telling a joke. That's linguistic intelligence, too. It's a skill that can make people a real hit in social situations. By crafting vivid descriptions and emotional language, people with linguistic intelligence can keep an audience riveted.People who score relatively high on this intelligence tend to think in words instead of pictures. As a result, when it comes to learning something, they're better able to understand verbal explanations than charts or drawings. Studying the origins of words, slang, and metaphors can also be intriguing to those who score high on this intelligence. As for leisure time, when linguistic types are not telling stories themselves, they might be found curled up with a good book. Typically lovers of the written word, linguistically intelligent people can be voracious readers.
What is visual/spatial intelligence?
People with visual/spatial intelligence have the interesting ability of being able to form high-quality mental images and even manipulate those pictures to form new things. Visual/spatial abilities can include being able to visualize accurate representations of existing objects and having the skill to imagine detailed original designs or scenes. In the career world, this can make visual/spatial types great at everything from mechanical engineering to interior design.People with this intelligence typically have a high level of attention to detail and are well in touch with their surroundings. As a result, visually/spatially intelligent people can make great hunters because they tend to notice even small changes in their physical environment — a key when tracking prey. They're also the kinds of individuals you'd want in control of the map on a road trip. Visual/spatial intelligence can make people great with directions.In addition, people with strong visual/spatial intelligence typically love aesthetics. They can usually find beauty in both manmade and natural things. Appreciating a sunset, noticing how patterns and colors fit together to make a great outfit, and having at least a passing knowledge of architecture and design are all different ways that their love of beauty can manifest.People who use this type of intelligence tend to think in pictures rather than numbers or words. As a result, those who score relatively high on visual/spatial intelligence are better at learning concepts when seeing charts, pictures, or diagrams rather than hearing a lecture. Overall, using this type of intelligence can enrich your life because it requires a vivid imagination. Indeed, by forming creative mental images and really seeing the things around you, you can make the world a more wondrous place.
What is physical intelligence?
When most of us think of physical intelligence, we think of dancers and athletes. Indeed, athletic prowess, physical grace, and control of the body for achievement or expression are each important aspects of this kind of intelligence. However, another important facet is the use of fine motor skills such as hand-eye coordination for activities like surgery, carpentry, and painting.Very few people can accomplish the highest levels of physical intelligence, and those who do — whether sports heroes or heart surgeons — are usually both admired and paid handsomely for it. Yet everyone can benefit enormously from improving our intelligence in this realm. Until recently, physical intelligence was something that had been devalued in our society, mostly as a result of the industrial revolution. Once people developed machines to do tasks like farming and metal work, people's physical abilities in these areas were pushed aside.Fortunately today, medical research demonstrates the importance of physical activity and maintaining a mind-body connection. It's been found that the more people use their bodies and preserve their physical capabilities, the more their thinking can improve, as well. Physical intelligence isn't just about muscle and athleticism. There are a variety of skills that can be worked on when it comes to improving physical intelligence including strength, endurance, flexibility, balance, dexterity, expressiveness, coordination, and good reflexes (Armstrong, 1999). People who use this type of intelligence frequently come to see their bodies as a source of joy, along with the added bonus of suffering less from stress and certain types of disease.
What is social intelligence? (I am not good in this category.....)
Social intelligence refers to the ability to read other people and understand their intentions and motivations. People with this intelligence are usually clued in to the differences between what others say and what they really mean. As a result, socially intelligent types may sometimes be accused of being mind readers. People who successfully use this type of intelligence can be masterful conversationalists. This can be due to a combination of excellent listening skills and the ability to meaningfully engage others. People who are socially intelligent can usually make the people around them feel comfortable and included. They also tend to enjoy interacting with a variety of people.Other valuable skills that can come along with social intelligence are the ability to assert one's own needs, effective conflict resolution skills, and the gift of being able to solve most problems in a cooperative fashion. By being able to key in on others' needs — sometimes more clearly than those people can themselves — socially intelligent individuals can be highly perceptive. This trait can be a great boon in business as well as in personal matters.Because they often feed off their relationships with others, if social types find themselves without a romantic partner, close family, or a circle of friends to share their life with, monetary and academic successes can lose their luster. When it comes to understanding the mindset of many socially intelligent people, Ralph Waldo Emerson may have said it best:"To laugh often and much; to win the respect of intelligent people and the affection of children; to earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of false friends; to appreciate beauty, to find the best in others; to leave the world a little better; whether by a healthy child, a garden patch or a redeemed social condition; to know even one life has breathed easier because you have lived. This is the meaning of success."There's evidence that working to optimize social intelligence can even be beneficial to your health. It's been shown that lonely individuals are highly susceptible to depression and a variety of other mental and physical ailments. So by developing a close social network and learning to be emotionally available and depend on others, you can be not just happier but healthier, too.

Disney Pix 2.0

Saya membeli sebuah kamera mini Disney di MACY, Monroeville Mall Pittsburgh. Harganya tak lah terlalu mahal, cuma USD20 (termasuk tax). Memandangkan kamera tersebut berjenama Disney, pembelian tersebut disertakan dengan Software Disney Pix 2.0. Banyak gambar kartun Disney yang dibekalkan dlm software tersebut termasuklah frame gambarnya sekali. Ianya juga satu perisian interaktif yang sesuai untuk menjana kreativiti kanak-kanak.

Seringkali saya terjumpa beberapa peniaga yang menggunakan perisian ini untuk mengambil gambar kanak-kanak dan dieditkan dengan watak kartun kegemaran di pusat membeli-belah di Malaysia. Pernah sekali saya terjumpa di Aquaria KLCC... caj yang dikenakan juga agak mahal. Begitu mudah peniaga mengaut keuntungan berganda....

Friday, November 16, 2007

Nureen Jazlina...

Nureen & Abah

A visit by Mak Pah & Teh E
Nureen Jazlina anak saudara saya yang ke 5. Nureen baru pulang dari UK pada bulan September yang lalu. Namanya menjadi agak glamour lantaran kes Nurin Jazlin. Ketika saya bertanya-tanya kepada tuan punya nursery berhampiran dengan rumah saya di shah alam untuk memasukkan Nureen di situ setelah dia pulang, mereka menjerit bila saya memberitahu namanya Nureen Jazlina (lepas tu terus cakap jaga dia baik-baik). Baru-baru ini Nureen di serang demam panas hingga di masukkan ke Sunway Medical Centre. Apabila nurse-nurse disitu tahu namanya Nureen Jazlina, mereka semua berpesan... jaga dia baik-baik... Bagi saya, tak kisahlah apa jua namanya, semua kanak-kanak harus diawasi dgn baik oleh ibu-bapa & orang dewasa.

Rumahku Syurgaku.....

Dah hampir 4 bulan berada di UiTM segamat, terasa rindu pula nak balik ke rumah sendiri di Shah Alam. Banyak kenangan pahit manis yang berlaku di rumah tersebut sepanjang pengajian PhD kami. Pada mulanya, kami tinggal menyewa di Putra Heights. Sewanya agak boleh tahan le jugak, habis elaun rumah sebulan. Pada satu hari saya dan zaidi saja jalan-jalan pusing Shah Alam, terjumpa pulak papan tanda Bukit Bandaraya.... eh... macam menarik jer... Kami pun pusing-pusing tengok, masa tu fasa 1 (palatium) dah pun siap... Jengok-jengok melalui sliding door rumah kosong... macam menarik jer... Esoknya, kami pun pergi ke Lebar Daun, nak bertanyakan pasal ada lagi ke yang kosong?? Dah habiss..... tapiiii.... Fasa 2 (Salacia) masih di buka untuk jualan. Memandangkan Fasa dua pun dah hampir 80% siap, harganya pun dah melambung naik... tapi tak per.... bak kata orang.. beli rumah adalah satu pelaburan... lagipun, kalau 80% siap, risiko nak terbengkalai amat tipis. Salesman kat lebar daun tu pun asyik promote, katanya Fasa dua rumahnya lebih besar....lebih cantik sebab sliding door digantikan dengan tingkap spanish style. Kamipun sekali lagi pergi melihat rumah tersebut... ok.. confirm...

Bila dah siap, saya dan zaidi pun sibuk nak pindah barang... entah macam mana, terperasan pulak yang rumah ni tak de sliding door... abis cam mana nak bawa masuk sofa....tak muat lah pulak sebab pintu kecil jer... Aduhai.......nak kena pecah pintulah pulah.... Kebetulan pula masa tengah renovate pintu ada dua tiga bakal jiran yang datang menyinggah nak berkenalan. Yang sorang tu baru habis renovate rumah. Bila saya kata sofa tak muat nak masuk, barulah dia teringat akan sofanya juga.... memang tak muat pun... Apalagi.... terpaksa panggil balik tukang rumah untuk pecah pintu. Kesian kat jiran tu. Punya bersemangat nak angkut barang, tetiba kena ubah plan pulak. Moralnya, lain kali kalau beli rumah baru kena ukur pintu sebelum pindah.
Sahabat pertama yang datang ke rumah saya adalah En. Jo dan kak Zaini. Kebetulan pada masa itu mereka datang nak menziarahi kami yang baru kehilangan anak kembar. Masa tu rumah pun masih tunggang langgang... nak cari cawan pun masih nak kena buka kotak. Nasib baiklah dekat dengan kedai makan seksyen 8. Zaidi pun ke sana mencari soto untuk dihidangkan kepada Kak Zaini sekeluarga. Insya-Allah 1 Disember nanti kami akan kembali semula ke Shah Alam. Buat sementara waktu, rumah kami di huni oleh adik saya sekeluarga yang baru pulang dari UK. Kebetulan pula rumah baru mereka di Nusa Rhu masih dalam proses memasang lampu, boleh le tolong jadi jaga sekejap....

Exam oh Exam....

Lama juga tak update blog lantaran terpaksa mengambil alih tugas memeriksa kertas final exam yang ditinggalkan oleh rakan-rakan yang pergi belajar. 3 tahun tak marking, menyebabkan saya agak teliti dalam memeriksa kertas jawapan. Semuanya nak kena refresh dulu. Formula-formula Excel, nak kena recall semula. Subjek AIS, bagi saya ianya adalah satu subjek yang senang untuk score. Namun, sedih bila melihat jawapan para pelajar yang majoritinya gagal dan yang lulus hanya cukup makan. Yang lagi menyedihkan, formula yang senang-senang (+, - cell excel pun ramai yang salah). Dimanakah silapnya? Jika nak dikatakan pelajar tak mahir, markah continuous assessment nampaknya agak tinggi. Adakah pelajar cepat panik ketika final exam? Terfikir juga nak buat research on "Factors determining students performance on AIS subjects".

Wednesday, November 7, 2007

Coming Soon.. TLC & EABR Conference, Rothenburg, Germany


The College Teaching & Learning (TLC) Conference and European Applied Business Research (EABR) Conference, Rothenburg, Germany, will be held on June 18 - 20, 2008. I am presenting 3 research papers (Multiple Intelligence Educational Courseware at TLC Conference and another two, accounting system for cottage industry and e-commerce in SME).

http://www.cluteinstitute.com/Germany.htm

**Tips untuk kawan-kawan yang berminat menghadiri international conference, buatlah permohonan kepada BLPS seawal mungkin. Jika tidak, anda terpaksa menggunakan duit poket anda terlebih dahulu untuk perbelanjaan tiket, penginapan dan lain-lain. Proses selalunya akan mengambil masa lebih kurang 2 bulan. Bagi yang sedang belajar PhD, janganlah hanya mengharap supervisor anda membentangkan penyelidikan anda, anda juga boleh menghadiri pembentangan di luar negara kerana Kementerian Pengajian Tinggi ada menyediakan budget untuk pemegang biasiswa KPT. Kesemua perbelanjaan anda akan ditanggung oleh KPT (termasuk kerugian atas pertukaran matawang).

PhD Series - What is "definition"?

In PhD thesis, there are 2 definitions; definition of topic, and operational definition. Before we proceed to "definition of topic", we need to understand... what is the definition of "definition"? Inilah yang membezakan kualiti sesuatu PhD. Adakah "topic definition" yang kita buat bertaraf PhD? Untuk memastikan "topic definition" itu bertaraf PhD, kita harus tahu apakah makna "definition".

"A definition is a statement of what something is, and what it is not"
Chacko, 2003
Example:
(nota: mc2 means mc the power of 2)
Why is e=mc2 a definition?
1. The left hand side says what e is
2. The right-hand side says what e is not.
If you simply interpret (2) as: ALL mc2 is e, (it means like: A dozen is 12 (units), and 12 (units) is a dozen). But dig deeply in the meaning of ALL Energy is mc2. Consider what is the negative form of ALL Energy is mc2? ALL non-Energy is non-mc2. We can put it in non-jargon by saying that ONLY mc2 is e.
Thus, e is defined: ALL energy is mc2 and ONLY mc2 is e (we defined "e" based on the concept: what "e" is and what "e" is not.
Applying to social science PhD research, when defining your PhD topic (you should follow this if your potential external examiners would be the experts from US), the correct way is by referring to the concept mentioned above.
Example 1: Definition of "Economics"
Economics is defined as the production and distribution of goods and services. It means that “ALL Economics is the production and distribution of goods and services” and “ONLY the production and distribution of goods and services is Economics”.
Example 2: Definition of "E-commerce"
In general (looking at the literature), the basic concept of e-commerce focused on two keywords, the process i.e. buying, selling etc. and the medium of transaction i.e. the computer network. When you are defining your research topic at PhD level, the definition of "e-commerce" should be as follows:
ALL E-commerce is the process of buying, selling and exchanging product, services and information via computer network” and “ONLY the process of buying, selling, exchanging products, services and information via computer network is E-commerce”.
Semua discussions di atas adalah berkaitan dengan "Definition of Topic". Operational definition akan dibincangkan dalam entry seterusnya.
Further readings on this topic could be found in a book "Pre-PhD Proposal Preparation: Problem Formation & Formulation" written by Prof. Emeritus Dr. George K. Chacko (Chacko is a Prof at University of Southern California, LA, and Prof. Chacko dipinjamkan sekejap untuk mengajar kelas PhD di MMU). Bukunya diterbitkan oleh THOMSON Learning dan juga boleh dibeli secara online.

Monday, November 5, 2007

Bon Voyage!!

Hujung tahun.. ramai yang sibuk bersiap-siap untuk menyambung pelajaran ke peringkat PhD. Balkish dan Norhayati adalah bekas pelajar saya ketika saya mengajar program Master of Accountancy di UiTM Shah Alam. Masih teringat ketika itu Yati sedang sarat mengandung ketika membuat pembentangan laman web bagi subjek E-commerce. Manakala Balkish pula, saya begitu tertarik dengan laman webnya "AquaBalfish" yang begitu kreatif dan penuh dengan animasi. Namun itu adalah 6 tahun yang lalu. Kini kedua-duanya telahpun berlepas ke New Zealand untuk pengajian PhD mereka bersama-sama rakan yang lain, Khairul dan Deb. Semoga mereka semua berjaya pulang dengan topi burger mereka... Selamat Belajar!!

Yang Mana Satu Idaman Kalbu???

vs.

Hari Jumaat yang lalu, ketika warga UiTM sedang sibuk berhari raya, saya menemani zaidi yang sedang keliru di bilik rehat pensyarah. Ketika sedang bersarapan pagi, dia menerima telefon dari Fakulti di Shah Alam yang menyuruhnya memegang jawatan di MiTrans. Pagi hari sebelumnya, Prof. Azni menghantar sms berkenaan hasrat IRDC untuk melantik Zaidi mengisi kekosongan di sana. Dia jadi pening... Nak ditolak jawatan MiTrans.. itu arahan Fakulti... Nak ditolak jawatan di IRDC... ohh.. saya tahu hatinya telah lama disitu. Kedua-duanya jawatan yang melibatkan penyelidikan... Zaidi harus membuat pilihan sendiri... Setelah seketika... Zaidi membuat kata putus... IRDC pilihannya... Saya doakan agar Zaidi dapat melaksanakan tanggungjawabnya dengan cemerlang...Insya-Allah.

Sunday, November 4, 2007

UiTM Menang Lagi di IENA Nuremberg 2007, Germany

Seawal pukul 7.09 pagi, kami mendapat sms daripada Prof. Azni, UiTM menang 3 gold, 3 silver, dan 5 bronze daripada keseluruhan 13 produk yang di pertandingkan di IENA Nuremberg, Germany. Tahun ini merupakan tahun kejayaan bagi UiTM kerana dalam kebanyakkan pertandingan penyelidikan, UiTM telah berjaya menempa nama di peringkat antarabangsa malah dapat menandingi IPTA lain. Mungkin ramai yang masih tidak tahu apalah sangat erti medal yang dimenangi..(hanya seketul besi berwarna emas, perak dan gangsa). Namun hakikat sebenarnya, jika ditanya pendapat saya, kejayaan membawa pulang medal adalah amat bermakna kerana kita bertanding dalam pertandingan yang melibatkan Profesor-profesor dari universiti terkemuka dunia, malah produk penyelidikan kita juga dinilai oleh pakar-pakar industri terkemuka dunia (such as Microsoft dll.). Malah yang lebih menarik, dipertandingan seperti inilah produk penyelidikan kita dapat dijual kepada industri-industri luar negara. Teringat saya ketika pertandingan di Geneva 2006, salah seorang pensyarah UiTM berjaya menandatangani kontrak penjualan produk mereka dengan industri-industri besar di sana. Mungkinkah sahabat kita itu dah kaya raya sekarang dengan penjualan produknya? Setidak-tidaknya, dapat juga hasil daripada penat lelah kita menjalankan penyelidikan. Anyway.... tahniah pasukan UiTM di IENA, Nuremberg 2007.... Bakal menyusul tak lama lagi, pertandingan di EUREKA Brussels... dan good luck diucapkan kepada pasukan penyelidikan Prof. Dr. Normah, Dr. Suzana dan Dr. Rashidah daripada Fakulti Perakaunan UiTM.


IENA Nuremberg, the international trade show 'Ideen-Erfindungen-Neuheiten' will be displaying an impressive demonstration of the technical and creative potential shown by active inventors all over the world, with record-breaking figures: in Hall 12 of the Nuremberg Exhibition Centre, a total of around 800 inventions from 34 countries will be presented, from low tech to high tech. This represents a new record in the world's leading invention show's sixty year history. The broad spectrum of interesting inventions is impressive proof that inventors all over the world continue to work untiringly on the development of new products, practical inventions, and solutions to everyday problems. The show is open to trade visitors only for the first two days but on November 3-4 it will also open its doors to members of the general public who are interested in seeing for themselves what is happening in the world of invention.

Saturday, November 3, 2007

PhD Series - Problem Formation

Problem formation adalah kunci utama dalam memulakan pengajian PhD. Tanpa problem, tidak akan ada objectives of study dan lain-lain lagi. So... what is a problem? Secara sedar atau tidak, kita telah mula mempelajari "problem formation" seawal usia kanak-kanak lagi. Mungkin kita tidak ingat pertanyaan kita kepada ibu-bapa suatu ketika dahulu namun ianya boleh kita lihat pada anak-anak kita sekarang. Contohnya:

Problem: Moon landing
Mungkin anak-anak kita pernah bertanya "How to go to the moon without a rocket?" So, this is the "problem" dan mungkin kita akan menjawabnya seperti berikut: "Place a ladder reaching to the moon and climb up to the top". Bermula dengan "problem" ini, akan muncul banyak lagi "problem" yang akan ditanya oleh anak-anak: "How would one make such a long ladder?; Who would hold it up while someone climbed it?; How long could one hold such a long ladder?". Yang jelasnya di sini, adakah jawapan kita tadi "solve the problem?" Begitulah juga dengan PhD. Adakah PhD kita "solve the problem?" Jika tidak, ia hanyalah research biasa dan bukannya research PhD.

Why the answer to Moon Landing Problem is not a solution?:
"Place a ladder reaching to the moon and climb up to the top", walaupun bunyinya agak logik (yes we can make a long ladder) namun realitinya, the problem cannot be solved...... due to failing to fulfil requirements and rectrictions.

Requirement:
A ladder has to rest against a solid surface on earth. (Ignore the circus performers shifting the ladder(s) in motion, creating a balance of forces). Since the moon is 238000 miles from the earth, even if there were a ladder that long, there is no solid surface (like a wall) that the ladder can rest against . Therefor, the requirement of a solid surface is violated.

Restriction:
One restriction is the earth gravity. Any ladder will be subjected to gravitional pull. Even if the ladder were resting against a solid surface, it would wiggle when someone climbs the ladder.

In conclusion, "Place a ladder reaching to the moon and climb up to the top" is not the solution to the problem "HOW TO GO TO THE MOON WITHOUT A ROCKET?"because the requirement of solid surface and the restriction of gravitational pull are violated.

PhD Series - What is PhD??

Sekarang musim rakan-rakan melanjutkan pengajian PhD. Ramai yang dah mula terbang ke serata dunia mencari ilmu untuk bergelar Dr. Di peringkat permulaan, macam-macam petua yang diberikan oleh senior-senior yang telah melalui pelbagai pengalaman PhD. Ada yang kata..."you have to start by reading articles..", ada yang kata " you have to start writing chapter 1.." dan bermacam-macam lagi. Adakalanya, petua-petua tersebut berguna dan adakalanya tidak praktikal...bergantung kepada sejauh mana kita faham apakah maksud PhD yang sebenarnya. Jika di tanya pendapat saya, perkara paling penting bila memulakan PhD adalah dengan memastikan kita faham apa itu PhD, apa bezanya PhD dengan research biasa dan sejauh manakah kekuatan research methodology kita. Oleh itu, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mengkaji buku-buku research methodology atau any other books related to PhD. Jika kita yakin kita telah mahir dengan ilmu-ilmu penyelidikan, seterusnya adalah dengan penyediaan P-cubed paper (or known as Pre-PhD Research Proposal).

"The PhD degree...implies that an individual has demonstrated an ability to pursue a research problem to a meaningful conclusion and has made a significant contribution to the advancement of basic or applied knowledge"

Committee on education of the International Union of Biochemistry and Molecular Biology, 1999